Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν ότι θα διαλύσουν τη διαπλοκή, αυτοί που κυβερνούν.

Το βάρος της κόντρας αυτής θα σηκώσουν ο Αλ. Τσίπρας, ο Π. Καμμένος και οι Δημ. Παπαγγελόπουλος και Ν. Παρασκευόπουλος. Ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Μαξίμου είναι το «τσουβάλιασμα» όλων των υποθέσεων και η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα, χωρίς ωστόσο να προχωράει κανένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα. 


Με τη μέθοδο αυτη επιχειρείται αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης απο τα πραγματικά προβλήματα του τόπου αλλά και κάλυψη των διαπλεκόμενων που ειναι φίλα προσκείμενοι στο κυβερνητικό μπλοκ. 


Όσο οι κυβερνώντες δεν ξεχωρίζουν την ήρα απο το στάρι και βάζουν στο ίδιο σακί όλες τις υποθέσεις ενισχύεται η λογική του «όλοι το ίδιο ειναι» με συνέπεια ανάμεσα στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά... 


Το τι ειπώθηκε πραγματικά στη συνάντηση του Δημ. Παπαγγελόπουλου με την Γεωργία Τσατάνη, συνάντηση που επικαλείται η εισαγγελέας για να κατηγορήσει τον υπουργό για παρέμβαση στο έργο της. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει προειδοποιήσει ότι «στη Βουλή θα αποκαλύψω πράγματα για τα οποία κάποιοι δεν θα έχουν πού να κρυφτούν»!


 - Η κυβέρνηση θα επιμείνει στις κατηγορίες κατα του επιχειρηματία Βγενόπουλου παρά το γεγονός η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύεται απο κύκλους του ΠΑΣΟΚ για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικουπη. Εδώ θα γίνει επίκληση των γνωστών επιστολών του Ν. Σιφουνάκη και του Δημ. Τσιρώνη (προέδρου της προανακριτικής για το Βατοπέδι) με τις οποίες εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, ειδικά δε ο Β. Βενιζέλος. Απ’ την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των επιστολών υπήρξε μεν αντίδραση-απάντηση απ’ τη Ν.Δ. και τον θιγόμενο Β. Βενιζέλο, ωστόσο μέχρι τώρα σιωπά η Φώφη Γεννηματά…


- Παράθεση παρεμβάσεων στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης από ένα ολόκληρο σύστημα, με ειδικές αναφορές στον τέως υπουργό Χαρ. Αθανασίου. Εκτός από παράθεση παρεμβάσεων θα γίνει και ειδική αναφορά σε «περίεργες τροπολογίες» που έφερνε και… συμπτωματικά ευνοούσαν συγκεκριμένους επιχειρηματίες κι όχι μόνο…


 - Στοιχεία γύρω απ’ τη σκανδαλώδη συγκάλυψη του σκανδάλου της Siemens από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Μεταξύ αυτών των στοιχείων και οι δοσοληψίες του Κυρ. Μητσοτάκη με τη Siemens. Αντίθετα, όπως μας τόνιζε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα υπάρχει αναφορά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, αφού –όπως λέει χαρακτηριστικά- «δεν θα παίξουμε με χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη»…


- Η μεταχείριση των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς και η «εξαφάνισή» τους απ’ τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, πως θα αναφερθούν συγκεκριμένα ονόματα τα οποία ήθελαν να συγκαλύψουν.


- Οι σχέσεις του συστήματος Σαμαρά με το κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων. Θα αναφερθούν συγκεκριμένα ονόματα συνεργατών του τέως πρωθυπουργού, οι οποίοι φέρονται να συνομιλούν με τους καταγγελλόμενους ως εκβιαστές.


 - Τα θαλασσοδάνεια εκδοτών, χωρίς ουσιαστικά εγγυήσεις. Εδώ θα αναφερθεί με ένταση και έμφαση το όνομα του Στ. Ψυχάρη για το γνωστό δάνειο των 57 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο του έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη, ενώ είναι πιθανό να αποκαλυφτούν και νεότερα στοιχεία… 


 Οποια πάντως κι αν ειναι η έκβαση της συζήτησης, το μόνο βέβαιο ειναι οτι γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς, αφού αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμούσε να βάλει μια τάξη στο θολό τοπίο της διαπλοκής δεν θα στηριζόταν σε μια συζήτηση στη Βουλη, αλλά θα έκανε αυτο που πρεπει να κάνει. 


Ειναι κάτι παραπάνω απο προφανές πως «οποίος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». 


Με γενικολογίες και αοριστολογίες η κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο και δίνει άλλοθι στο τρίγωνο της διαπλοκής που κυβερνούσε την Ελλάδα επι σειρά δεκαετιών. 

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ



Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
(Το άρθρο βασίστηκε σε έρευνα και ρεπορτάζ από την οδύσσεια ενός ανέργου)

Ο Οργανισμός απασχόλησης εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο στήριγμα για τους εργαζόμενους στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία και στην ανάπτυξη της χώρας προωθώντας μια σύγχρονη και αποτελεσματική σύνδεση της αγοράς εργασίας με τον εργαζόμενο και με την διαρκή επιμόρφωσή του.
Ωστόσο, η εικόνα που συνάντησε ένας άνεργος που θα δείτε παρακάτω θυμίζει οδύσσεια με την σύγχρονη γραφειοκρατία και αδιαφορία απέναντι στον άνεργο πολίτη. Πηγαίνει λοιπόν να βγάλει κάρτα ανεργίας ένας άνεργος πολίτης και εκεί δίνει στον υπάλληλο το βιογραφικό του ώστε να ενημερωθεί η βάση δεδομένων του ΟΑΕΔ στον υπολογιστή με τα στοιχεία του. 
Ο υπάλληλος δεν κρατά τον βιογραφικό του, ούτε τον ενημερώνει για τον αν καταχώρησε τα στοιχεία του στον ΟΑΕΔ (προφανώς δεν υπάρχει καμιά σύγχρονη βάση δεδομένων με βιογραφικά των εργαζομένων) και εκδίδει στα γρήγορα μία κάρτα ανεργίας παραπέμποντας τον σε έναν σύμβουλο εργασίας του οργανισμού.
Του δίνουν λοιπόν ραντεβού για μετά από πέντε ημέρες ενώ η εργασία που είχε δει στην εφημερίδα στον ΟΑΕΔ της περιοχής του ήταν για την εβδομάδα που πέρασε και επομένως μπορεί να έχανε την ημερομηνία και ίσως να είχε καλυφθεί η θέση.  Αυτή η (ανύπαρκτη δυστυχώς) βάση δεδομένων με τα βιογραφικά των εργαζομένων θα έπρεπε να υπάρχει και στο διαδίκτυο για να μπορεί και η εργοδοσία να έρχεται σε επαφή με τον εργαζόμενο και να τον καλεί προς εργασία, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.
Την ημέρα που συναντήθηκε ο άνεργος με τον σύμβουλο εργασίας η συγκεκριμένη θέση όπως του είπε δεν υπήρχε πλέον αλλά θα μπορούσε να έρχεται να συναντήσει τον σύμβουλο, χωρίς ραντεβού, όποτε ήθελε.  Γιατί λοιπόν το πρώτο ραντεβού είχε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα; 
Ο σύμβουλος μίλησε λίγο με τον άνεργο και αφού κοίταξε τα χαρτιά που είχε στα χέρια του και στον υπολογιστή του, είπε στον άνεργο ότι δεν υπάρχει καμία θέση στο αντικείμενο εργασίας του και όποτε έρχεται στα γραφεία του ΟΑΕΔ να κοιτάζει τις καρτέλες που είναι αναρτημένες στον πίνακα ανακοινώσεων στον τοίχο μήπως βρει κάποια θέση. 
Στην συνέχεια υπόγραψε ο προσωπικός του σύμβουλος ένα έγγραφο του ΟΑΕΔ συμφωνά με το οποίο, ο  προσωπικός σύμβουλος και ο συγκεκριμένος άνεργος, συμπλήρωσαν ένα έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και συντάχθηκε Ατομικό Σχέδιο Δράσης. 
Ποιο ήταν αυτό το σχέδιο μόνο ο σύμβουλος ήξερε!  Δεν του είπε ο προσωπικός σύμβουλος εργασίας του ότι αν υπάρξει κάποια θέση στον αντικείμενο του, το επάγγελμα του, θα τον καλέσει και θα τον ενημερώσει, αλλά πρέπει να ψάχνει εντελώς μόνος του ο άνεργος, αλλά τότε ποιος ο ρόλος του προσωπικού συμβούλου εργασίας για κάθε άνεργο και ποιος ο ρόλος σύνταξης του υποτιθέμενου Ατομικού Σχεδίου Δράσης; 
Πριν φύγει ο άνεργος πήγε να δει που βρίσκεται ο αναρτημένος πίνακας ανακοινώσεων του ΟΑΕΔ και αμέσως βρήκε μια θέση σύμφωνα με το επάγγελμά του, στο αντικείμενό του και ενημέρωσε τον προσωπικό του σύμβουλο που πριν λίγα λεπτά του είχε πει ότι δεν υπήρχε θέση για το συγκεκριμένο αντικείμενο. 
Ο σύμβουλος του εξήγησε ότι αυτή δεν είναι τόσο νέα θέση, παρόλο που υπάρχει αναρτημένη και  αφού του έδωσε τα στοιχεία του εργοδότη για την συγκεκριμένη θέση τον προέτρεψε να πάρει ένα τηλέφωνο τον εργοδότη για να δει αν δεν έχει καλυφθεί η θέση αυτή.  Στον υπολογιστή του ο σύμβουλος μπορεί γρήγορα αφού ανατρέξει στην βάση δεδομένων για ένα συγκεκριμένο επάγγελμά να δει αν υπάρχει θέση εργασίας αντί να παραπέμπει τον άνεργο σε έναν αναρτημένο πίνακα στον τοίχο, ο οποίος δεν είναι έγκαιρα ενημερωμένος και ανανεωμένος σύμφωνα με την ομολογία του ίδιου του συμβούλου εργασίας.
Ο άνεργος πήρε την συγκεκριμένη εταιρεία τηλέφωνο και είδε ότι οι θέσεις εργασίας δεν είχαν καλυφθεί παρόλο που ο σύμβουλος εργασίας του είπε ότι είναι σχετικά παλιά η καταχώρηση στον ΟΑΕΔ για την συγκεκριμένη θέση.
Ήταν τόσο δύσκολο να επιδείξει ενδιαφέρον και να δει ο σύμβουλος στον υπολογιστή του γραφείου του στην βάση δεδομένων αν έχει καλυφθεί η θέση εργασίας;  Ένα τηλέφωνο δεν μπορούσε να πάρει αν δεν ήταν σίγουρος;  Γιατί ο σύμβουλος δεν ενημέρωσε στην αρχή τον άνεργο ότι υπήρχε μια θέση στο αντικείμενό του αν και κοίταξε όπως του είπε και δεν βρήκε... 
Αν ο άνεργος πολίτης δεν την είχε δει στον πίνακα ανακοινώσεων, ο οποίος για καλή ή κακή του τύχη δεν είναι έγκαιρα ενημερωμένος όπως του είπαν από τον ΟΑΕΔ, δεν θα είχε χάσει την συγκεκριμένη ευκαιρία να βρει εργασία;
Επομένως πάλι έρχεται το ίδιο ερώτημα στο μυαλό μας: Ποιος είναι ο ρόλος του συμβούλου εργασίας και πως βοηθάει τον άνεργο;  Δεν θα έπρεπε ό σύμβουλος να καλεί στο γραφείο του τον άνεργο όποτε υπάρχει μια θέση εργασίας;  Αν ό εργαζόμενος πρέπει να ψάχνει μόνος του τότε ποιος ο ρόλος του ΟΑΕΔ, του προσωπικού συμβούλου εργασίας και του ατομικού σχεδίου δράσης που υπογράφει ο σύμβουλος ως υποχρέωσή του απέναντι στον κάθε άνεργο προσωπικά; 
Τελικά ο ΟΑΕΔ για πολλά χρόνια έχει καταντήσει να είναι μια υπηρεσία που απλώς καταμετρά για στατιστικούς λόγους τον αριθμό των ανέργων; 
Επιπλέον γιατί ο σύμβουλος παρέπεμψε τον άνεργο σε ένα πρόγραμμα κατάρτισής το οποίο δεν ήταν κοντά στον τόπο κατοικίας του, ενώ υπήρχε ίδιο πρόγραμμα πολύ κοντά στον τόπο κατοικίας του, με την δικαιολογία ότι σε αυτή την περιοχή που ήταν μακριά ξεκινούσε νωρίτερα το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ όπως διαπίστωσε ο ενδιαφερόμενος άνεργος με ένα τηλεφώνημα στο φορέα κατάρτισης, που δεν ήταν κοντά στην περιοχή του, το πρόγραμμα κατάρτισης δεν είχε ξεκινήσει και θα αργούσε ακόμα... 
Είναι ικανοποιημένος ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού από την παραγωγικότητά του και την γενικότερη λειτουργία του;  Κάθε σύμβουλος εργασίας με πόσους ανέργους προσωπικά απασχολείται σε καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, ποιος είναι ο αριθμός; 
Το προσωπικό του ΟΑΕΔ είναι μόνιμο, επαρκώς καταρτισμένο και αμείβεται αξιοπρεπώς;  Πως ελέγχεται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο οργανισμός και πόσα χρόνια έχουν περάσει από τον τελευταίο ενδελεχή έλεγχο για την αποτελεσματικότητα του.  Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης με ποια αντικειμενικά κριτήρια επιλέγουν τους άνεργους που θα καταρτίσουν; 
 Υπάρχει καμιά ολοκληρωμένη μελέτη και έκθεση από το αρμόδιο υπουργείο, έστω την τελευταία εικοσαετία ή δεκαετία, που να δείχνει την πορεία του και το μέγεθος της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ; 
Έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την μελλοντική καλύτερη ανάπτυξη και απόδοσή του ώστε να μην μεταβάλλεται ο ΟΑΕΔ από Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Οργανισμό Απαξίωσης Εργατικού Δυναμικού;
Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται γιατί αφορά την καρδιά των άδικων καταπιεστικών δομών του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.  Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να προπαγανδίζουν οι ελάχιστοι ισχυροί κεφαλαιοκράτες ότι τα υπερκέρδη τους, η υψηλή παραγωγικότητα και ο αντίστοιχος πλούτος της είναι θεμιτός όταν τον ελέγχουν οι ελάχιστοι άπληστοι οικονομικά ισχυροί για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων τους. 
Θεωρούν όμως ότι μετατρέπεται σε χαμηλή παραγωγικότητα αν δεν υπήρχε ούτε ένας άνεργος και ο παραγόμενος πλούτος μοιραζόταν δίκαια στην κοινωνία που τον παράγει, γιατί δεν θα υπήρχε τότε πλούτος για τους ελάχιστους κηφήνες οικονομικά ισχυρούς αντίχριστους αρχιληστές κεφαλαιοκράτες αλλά για όλη την κοινωνία που θα γευόταν δίκαια τους καρπούς των κόπων της!  (Το ίδιο έχει συμβεί αντίστοιχα με τους ελάχιστους αντίχριστους ισχυρούς αξιωματούχους γραφειοκράτες κομμουνιστές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που λήστευαν τον κοινωνικό πλούτο για να ζουν στην χλιδή και να είναι στην ένδεια ο λαός γιατί οι υλιστές κεφαλαιοκράτες και κομμουνιστές δεν διαθέτουν ήθος Χριστού και για αυτό δεν μπορούν να οικοδομήσουν μια κοινωνία αληθινής Αγάπης και Δικαιοσύνης Χριστού).
Υ.Γ.  Διάφορα σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς και το συγκεκριμένο με τις λοβιτούρες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα ομόλογα δεν είναι μεγαλύτερο από την μόνιμη έλλειψη αποτελεσματικής οργανωμένης πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας για δεκαετίες που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, αλλά για αυτό το θέμα τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης πέρα από την πλούσια συγκομιδή από παχιά λόγια χωρίς αντίκρισμα τι άλλο πράττουν; 
Η επιφανειακή αντιμετώπιση και οι ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις αρκούν;  Μήπως αρκεί το βόλεμα των εκάστοτε δικών τους κομματικών παιδιών, για δεκαετίες από πλάγιες πόρτες, ώστε να γίνουν πιστοί μόνιμοι ψηφοφόροι τους;  Τι άλλο από πρόσχημα εξαγιασμού της αναξιοκρατίας καταντάει η ύπαρξη του ΑΣΕΠ;    

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Πώς να ανοίξεις το δικό σου σουβλατζίδικο!

Για να ιδρυθεί μία Ατομική Επιχείρηση θα πρέπει:
1. Nα υπάρχει ή να εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης της. Η ύπαρξη επαγγελματικής εγκατάστασης αποδεικνύεται, είτε με συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, είτε με μισθωτήριο, είτε με παραχωρητήριο.
2. Να ασφαλιστείτε στο Υποχρεωτικό Ασφαλιστικό Ταμείο που στην περίπτωση αυτή είναι ο Ο.Α.Ε.Ε.
3. Να πάρετε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο: «Βεβαίωση Πληροφόρησης Προκατοχύρωσης» για το δικαίωμα χρήσης του Διακριτικού Τίτλου που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε στην επιχείρησή σας αφότου έχετε ελέγξει την επωνυμία καθώς και να εγγραφείτε σε αυτό.
4. Να πάρετε «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην περιφέρεια της οποίας θα εγκατασταθεί ή υπάγεται η επιχείρησή σας.
5. Να εκδοθεί «Άδεια Λειτουργίας»
Αρμόδιες υπηρεσίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι υπηρεσίες που ο δυνητικός καταστηματάρχης πρέπει να επισκεφτεί για να αποκτήσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι οι παρακάτω.
1. Πολεοδομία ή ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή.
2. Δημοτική Αρχή για την αίτηση προέγκρισης αδείας. Σε ειδικές περιπτώσεις περιοχών υπάρχει περίπτωση να πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού.
3. Επιμελητήριο για προσωρινή εγγραφή
4. ΟΑΕΕ για Βεβαίωση Εγγραφής στον ασφαλιστικό φορέα, η οποία θα προσκομιστεί στη συνέχεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
5. Εφορία για έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος και Α.Φ.Μ.
6. Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή
7. Πυροσβεστική Υπηρεσία για πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας
8. Δημοτική Αρχή για την οριστική άδεια.
1) Πολεοδομία ή ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση που πρόκειται να ανοίξετε είναι σουβλατζίδικο, πρέπει η αρχική επίσκεψη να είναι στην πολεοδομική αρχή της περιοχής του καταστήματος. Από την πολεοδομία θα πάρετε την βεβαίωση χρήσης γης καθώς και τα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Απαιτείται να γνωρίζετε την συγκεκριμένη θέση του ακινήτου, δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο του καταστήματος ή την ονομασία των τεσσάρων οδών που το περικλείουν, και το νούμερο της οικοδομικής άδειας, το οποίο παρέχεται από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για να κατατεθούν οι δύο αιτήσεις που χρειάζονται. Σε μερικές περιπτώσεις την επίσκεψη αυτή πραγματοποιεί ο μηχανικός που επιβλέπει το χώρο.
Η Πολεοδομία είναι απαραίτητα το πρώτο βήμα εφόσον μας ενημερώνει εάν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιου τύπου καταστήματος στην περιοχή και από εκεί παρέχονται τα οικοδομικά σχέδια που θα χρειαστούν για τα επόμενα βήματα. Βέβαια, για την περίπτωση της Αθήνας, εάν το κατάστημα βρίσκεται στις περιοχές : Πλάκα , Ψυρρή, Εμπορικό Τρίγωνο Θησείο, Εξάρχεια, Αρδηττός, Μεταξουργείο, και Κέντρο, η βεβαίωση χρήσης γης λαμβάνεται από το ΥΠΕΚΑ. Στις περιπτώσεις δε όπου εμπλέκεται το υπουργείο, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις μηνών.
2) Δημοτική αρχή για προέγκριση αδείας

Δικαιολογητικά προέγκρισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Για την προέγκριση ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέτει αίτηση- υπεύθυνη δήλωση με όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά στη δημοτική αρχή της περιοχής που βρίσκεται το κατάστημα που θέλει να ανοίξει. Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 
Στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση που συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του και η διεύθυνση κατοικίας του, εφόσον, δε, πρόκειται για εταιρεία, η επωνυμία και η έδρα αυτής. Όταν πρόκειται για υπό σύσταση εταιρεία, η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο των ιδρυτών, όπως αυτός δηλώνεται στο κείμενο της αίτησης.
Στην αίτηση-δήλωση δηλώνεται επίσης, το είδος του καταστήματος (κατηγορία στην οποία εντάσσεται η επιχείρηση, υποκατηγορία αν υπάρχει και εντός παρενθέσεως η δραστηριότητα της επιχείρησης) και περιγράφεται πλήρως η τοποθεσία του αντίστοιχου οικήματος ή ακινήτου (περιοχή - οικισμός, οδός, αριθμός ή οικοδομικό τετράγωνο).Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και από τρίτους νομίμως εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό αυτό.
- Χρήση γης ( πρωτότυπη ) από την Δ/νση Σχεδίου Πόλεως & Πολεοδομίας ή από το ΥΠΕΚΑ ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κατάστημα
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει κατά την αίτηση για προέγκριση άδειας και πρωτότυπη βεβαίωση χρήσης γης την οποία έχει λάβει ήδη από την επίσκεψή του στην Πολεοδομία.
- Κανονισμός πολυκατοικίας, εφόσον το κατάστημα στεγάζεται σε χώρο οριζόντιας ιδιοκτησίας
Σε περίπτωση που το κατάστημα που σκοπεύει να ανοίξει ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε πολυκατοικία θα πρέπει να προσκομίσει κατά την αίτηση προέγκρισης και τον κανονισμό της πολυκατοικία ή την υπεύθυνη Δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας. Εν ελλείψει ή άρνησης του διαχειριστή να παραχωρήσει τέτοια άδεια μπορεί να προσκομίσει αντίστοιχη του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα.
Εκεί πρέπει να δηλώνεται πως ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Όταν δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας θα πρέπει να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας που να βεβαιώνει πως δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου αυτού για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος.3) Επαγγελματικό Επιμελητήριο
Με την ταυτότητά του ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του ούτως ώστε να γίνει η προεγγραφή του και ο έλεγχος της επωνυμίας.
4) Ο.Α.Ε.Ε.
Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφτεί τον Ο.Α.Ε.Ε. για να αποκτήσει τη βεβαίωση εγγραφής που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία.
Για την επίσκεψη στον Ο.Α.Ε.Ε. πρέπει να έχει μαζί του:
- επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας
- ΑΜΚΑ( αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης)
- το μισθωτήριο συμβόλαιο της έδρας της επιχείρησης ή παραχωρητήριο
- βεβαίωση από άλλο ταμείο αν είναι ή ήταν ασφαλισμένος
- Εκκαθαριστικό τελευταίας 5ετίας.
- 110,10 ευρώ
5) Εφορία για την Βεβαίωση Έναρξης Επιτηδεύματος και Α.Φ.Μ.
Με το φωτοαντίγραφο της χορηγηθείσας προέγκρισης της δημοτικής αρχής ή την βεβαίωση που χορηγείται σε περίπτωση σιωπηρής προέγκρισης μετά το πέρας των 15 ημερών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει έναρξη στην εφορία. Σε περίπτωση που τίποτα πό τα προηγούμενα δεν έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο δήμο και έχουν παρέλθει οι δεκαπέντε μέρες για να προχωρήσει τις διαδικασίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. οφείλει να έχει μαζί του το αντίγραφο της Βεβαίωσης Υποβολής Αιτήματος και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση ως εξής:
Κείμενο υπεύθυνης δήλωσης
«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/ουσα δηλώνω υπεύθυνα ότι υπέβαλα αίτηση για τη χορήγηση προέγκρισης για την ίδρυση καταστήματος …………………………..( εδώ πρέπει να αναφέρει το είδος του καταστήματος) στο Δήμο ………………..( εδώ το δήμο στον οποίο την έχει υποβάλει) με αριθ. πρωτ. ……………………. Επί της αιτήσεως αυτής ο Δήμος δεν έχει μέχρι σήμερα αποφανθεί, ούτε έχει απαντήσει αρνητικά και συνεπώς τεκμαίρεται ότι η προέγκριση έχει χορηγηθεί».
Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που πρέπει κάποιος να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι
- Φωτοτυπία ταυτότητας επικυρωμένη από δημόσια αρχή
- Βεβαίωση εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε. την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 4
- Βεβαίωση προεγγραφής στο Επιμελητήριο την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 3
- Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την εφορία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο χρειάζεται φωτοτυπία του συμβολαίου αγοράς, Ε9 ή ΕΤΑΚ και αν το ίδιο κτίριο δηλώνει και σαν κατοικία του, υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος της κατοικίας - πρέπει να διευκρινίζεται πόσα τετραγωνικά μέτρα - ως επαγγελματική έδρα. Σε περίπτωση που το κτίριο παραχωρείται δωρεάν στον μελλοντικό καταστηματάρχη ή υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή αρκεί.
Στην αρμόδια Δ.Ο.Υ θα συμπληρώσει τη Δήλωση Έναρξης - Μεταβολής (Μ2-Μ1) http://www.newsbeast.gr/files/1/2014/05/16/M1M2A.pdf, στη συνέχεια θα περάσει από τον έφορο για την λεγόμενη Αυτοψία(σφραγίδα). Με αυτά ολοκληρώνεται η διαδικασία της εφορίας και έχει στα χέρια του την Έναρξη.6) Επαγγελματικό Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή
Αφού αποκτηθεί ή Έναρξη από την εφορία ο επιχειρηματίας θα πρέπει και πάλι να επισκεφθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και με την έναρξη και την ταυτότητά του να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής πληρώνοντας 66 ευρώ.
7) Πυροσβεστική
Για την τελική φάση της αδειοδότησης θα χρειαστεί να προσκομιστεί στον δήμο και πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας ώστε να βεβαιώνεται η τήρηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που προβλέπονται κατά περίπτωση στις ισχύουσες διατάξεις. Το πιστοποιητικό χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του πυροσβεστικού σώματος της περιοχής που είναι το κατάστημα. Για την χορήγηση άδειας από την υπηρεσία πυρασφάλειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:
- οικοδομική άδεια
- μισθωτήριο συμβόλαιο
- μελέτη και κάτοψη του χώρου η οποία συντάσσεται από τον μηχανικό του χώρου
υπεύθυνη δήλωση καταστημάτων διάθεσης πυροσβεστήρων και λοιπών μέτρων πυροπροστασίας που να βεβαιώνει πως έχουν αγοραστεί τα απαραίτητα μέσα πυρόσβεσης.
Τέλος στην υπηρεσία πυρασφάλειας καταθέτονται δύο υπεύθυνες δηλώσεις του νόμου 1599/1986. Η μια αφορά στον ιδιοκτήτη–εκμεταλλευτή της επιχείρησης, όπου δηλώνεται ότι έχουν εγκατασταθεί όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία πυροπροστασίας. Η δεύτερη υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται από τον μελετητή ή επιβλέποντα μηχανικό του χώρου και δηλώνεται ότι τηρούνται και λειτουργούν καλώς τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία πυροπροστασίας. Στην υπηρεσία πυροπροστασίας απαιτείται και η αγορά παράβολου αξίας 10 ευρώ.8) Δημοτική Αρχή για την απόκτηση μόνιμης άδειας
Δικαιολογητικά έγκρισης άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Μετά τη χορήγηση της προέγκρισης από την δημοτική κοινότητα και αφού έχετε επισκεφτεί τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την απόκτηση της μόνιμης άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Αιτήσεις υποβάλλονται και από τρίτα άτομα νομίμως εξουσιοδοτημένα για τον σκοπό αυτό αρκεί να έχουν τα εξής δικαιολογητικά.
Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση
Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει κατά την επίσκεψή του στο δήμο αίτηση υπεύθυνη δήλωσησύμφωνα με το υπόδειγμα.
Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας
Επικυρωμένο αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου εγγράφου (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων) πρέπει επίσης να προσκομιστεί. Εάν ο αιτών είναι αλλοδαπός – πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να προσκομίσει φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας διαμονής που του επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ για την περίπτωση που είναι ομογενής οφείλει να υποβάλει ειδική ταυτότητα ομογενούς ή προξενική θεώρηση για επαναπατρισμό.
Αν την αίτηση υποβάλει εταιρεία τότε αντιστοίχως πρέπει να υποβάλλονται:
α) Αντίγραφο του ισχύοντος και καταχωρημένου στο μητρώο καταστατικού της εταιρείας, θεωρημένο από την αρμοδία για την τήρηση του μητρώου αυτής Αρχή.
β) Πιστοποιητικό της αρμόδιας για την τήρηση του μητρώου διοικητικής ή δικαστικής αρχής περί τροποποιήσεων καταστατικού / μη λύσης της εταιρείας.γ) Υποβάλλεται επίσης υπεύθυνη δήλωση ορισμού του υγειονομικώς και αγορανομικώς υπευθύνου από τον εκπρόσωπο της εταιρείας και υπεύθυνη δήλωση αποδοχής από τον ορισθέντα.

Βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσης υπογεγραμμένη από μηχανικό.

Στο εν λόγω έγγραφο πρέπει να βεβαιώνεται ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις κυρίας χρήσης σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριακό Κανονισμό , του Κανονισμού Πυροπροστασίας καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων για την αιτουμένη χρήση. Πρέπει επίσης να περιγράφονται αναλυτικά τα νομιμοποιητικά στοιχειά αυτού όπως άδεια δόμησης , δήλωση αυθαίρετου , εξαίρεση από την κατεδάφιση κ.ά. Η ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφα των στοιχείων νομιμότητας του χώρου: άδεια δόμησης , δήλωση αυθαίρετου με τις εκάστοτε περί αυθαίρετων διατάξεις ,απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση , βεβαίωση παλαιότητας κ.ο.κ καθώς και από σχεδιαγράμματα του καταστήματος εις τριπλούν, σε κλίμακα που να αναφέρεται ρητά επί των σχεδίων. Στα σχέδια πρέπει να αποτυπώνονται όλοι οι χώροι Κ.Υ.Ε περιλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου ( π.χ αποχωρητήρια Α.Μ.Ε.Α)
Υπεύθυνη Δήλωση για μη ύπαρξη καταδίκης
Στην περίπτωση των σουβλατζίδικων επειδή υπάγονται στα καταστήματα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ 180/1979, πρέπει να υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986. Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση έχει πλέον αντικαταστήσει την προσκόμιση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου που ίσχυε παλαιότερα και αποτελεί μια από τις απλουστεύσεις που μειώνει το χρόνο συγκέντρωσης των απαιτούμενων εγγράφων. Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να βεβαιώνονται τα παρακάτω:
«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/φουσα ... δεν έχω καταδικαστεί τελεσίδικα για κανένα από τα αδικήματα που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Π.Δ/τος 180/1979, όπως αυτό ισχύει».Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας
Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας κατατίθεται και το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που αποκομίσαμε από την πυροσβεστική υπηρεσία. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ο νομοθέτης διευκρινίζει πως στην περίπτωση που δεν προσκομιστεί κατά την αίτησή μας στη δημοτική αρχή το εν λόγω πιστοποιητικό αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον δήμο. Απλώς εάν προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο είναι πιθανό να περιοριστούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις.
Παράβολο
Για τα σουβλατζίδικα το παράβολο κοστίζει 185 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων αλλά 75 ευρώ στην περίπτωση που οι κάτοικοι είναι λιγότεροι των 5.000.
Διάγραμμα Ροής Δραστηριότητας της επιχείρησης εις τριπλούν
Εφόσον τα οβελιστήρια αποτελούν επιχείρηση τροφίμων, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει επίσης αναλυτικό επικαιροποιημένο διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης με περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας,εις τριπλούν. Το εν λόγο διάγραμμα συντάσσεται και υπογράφεται είτε από τον υγειονομικά υπεύθυνο είτε από επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.
Δημοτική Ενημερότητα
Από τον δήμο πρέπει να ληφθεί δημοτική ενημερότητα εφόσον προϋπόθεση για την αδειοδότηση, είναι η μη ύπαρξη, εις βάρους του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη δημοτική αρχή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εκκρεμοδικίας καθώς και εκείνες του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Εάν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι οφειλέτης του Δήμου, δεν μπορεί να χορηγηθεί η άδεια μέχρι να εξοφληθεί το ποσό.
Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας
Η βεβαίωση ασκήσεως επιτηδεύματος που αποκτήσαμε από την Δ.Ο.Υ. πρέπει να κατατεθεί στη δημοτική αρχή γα την έγκριση της άδειας.Αίτηση για αδειοδότηση μουσικής
Στην περίπτωση που ο καταστηματάρχης θέλει στο κατάστημά του να ακούγεται μουσική οι αρχές στις οποίες πρέπει να απευθυνθεί είναι αρχικά η ΑΕΠΙ και στη συνέχεια ο δήμος.
α) Για την ΑΕΠΙ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ορισμένο για την περιοχή υπάλληλο της υπηρεσίας για να επισκεφτεί τον χώρο που θα ανοίξει το κατάστημα. Μετά την επίσκεψη με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος και την μουσική που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ο καταστηματάρχης ορίζεται το μηνιαίο ποσό που πρέπει να καταβάλλει στην υπηρεσία. Μια ενδεικτική τιμή για 65-70 τμ καταστήματος είναι αυτή των 29 ευρώ ενώ για μεγαλύτερο εμβαδόν καταστήματος μπορεί να αγγίξει και τα 33. Αυτό που απαραιτήτως πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος είναι πως το κόμιστρο που πρέπει να καταβάλει δεν πληρώνεται μηνιαίως. Προκαταβάλει το συνολικό ποσό από την μέρα που θα ανοίξει το μαγαζί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους στην ΑΕΠΙ.
β) Αφού η ΑΕΠΙ του χορηγήσει την άδεια αναπαραγωγής μουσικής στο κατάστημά του πρέπει με αυτή να αιτηθεί για την απόκτηση άδειας αναπαραγωγής μουσικής από τον δήμο. Σε αυτή την περίπτωση απλώς συμπληρώνει μία αίτηση και καταβάλει παράβολο 75 ευρώ για ένα έτος, 150 ευρώ από ένα έως τρία έτη και 300 ευρώ για τρία έτη και άνω.
Για την περίπτωση των σουβλατζίδικων ο καταστηματάρχης υποχρεούνται επίσης να τηρεί στο κατάστημα αρχεία όπως πιστοποιητικά υγείας , εκπαίδευσης , εντομοκτονιών τα οποία επιδεικνύει σε κάθε υγειονομικό έλεγχο. Πρέπει να σημειωθεί όμως πως τα προαναφερθέντα αρχεία δεν αποτελούν προϋπόθεση αδειοδότησης του καταστήματος.
Άξια αναφοράς είναι και η διευκρίνιση για την αδειοδότηση των τραπεζοκαθισμάτων. Στην περίπτωση έναρξης καταστημάτων ΥΑ(υγειονομικού ενδιαφέροντος) που θα περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα, πρέπει κατά την αίτηση αδειοδότησης να δηλωθούν στις κατόψεις τόσο ο αριθμός τους όσο και η τοποθέτηση τους εντός και εκτός του καταστήματος.Διευκρινίζεται δε πως με το εκτός καταστήματος νοείται η όποια ιδιόκτητη αυλή ανήκει στο κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο η άδεια θα αναφέρει τον νόμιμο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων που έχει δικαίωμα να διαθέτει το κατάστημα. Για την περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να προσθέσει τραπεζοκαθίσματα, πέραν των οριζόμενων στην άδεια, επί κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή σε πεζοδρόμιο ή σε πλατεία, κάνει ειδική αίτηση στην δημοτική αρχή. Εφόσον ο δήμος παραχωρήσει την άδεια ο ιδιοκτήτης καταβάλει το αντίστοιχο κόμιστρο, το εύρος του οποίου διαφέρει όχι μονάχα από δήμο σε δήμο, αλλά και από περιοχή σε περιοχή.
Μετά τη συμπλήρωση του, ο φάκελος διαβιβάζεται εντός 5 ημερών στις συναρμόδιες υπηρεσίες δηλαδή στην υγειονομική υπηρεσία για τον υγειονομικό έλεγχο του καταστήματος και στην πυροσβεστική υπηρεσία στην περίπτωση που δεν έχει προσκομιστεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας από τον ενδιαφερόμενο . Οι υπηρεσίες αυτές οφείλουν μέσα σε 20 ήμερες από την παραλαβή του, να έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να επιστραφεί ο φάκελος στο δήμο. Αφού ο φάκελος επιστραφεί στο δήμο η άδεια λειτουργίας πρέπει να εκδοθεί μέσα στις επόμενες 5 μέρες. Αν παρέλθει η προθεσμία των 30 ημερών λογίζεται ότι η άδεια έχει εκδοθεί και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει την χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τον Δήμο ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί την επιχείρησή του.
Ο εκτιμώμενος χρόνος εάν κάποιος συγκεντρώσει και καταθέσει εγκαίρως τα δικαιολογητικά μπορεί να περιοριστεί σε 50 ημέρες, έχοντας υπολογίσει μια ημέρα σχεδόν για κάθε δημόσια υπηρεσία. Βέβαια από την στιγμή της προέγκρισης ο επιχειρηματίας έχει περιθώριο 5 μηνών για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
Το κόστος του όλου εγχειρήματος από πλευρά αδειοδότησης και μόνο ξεκινά από 371,10 ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε την αμοιβή του πολιτικού μηχανικού της οποίας το εύρος ποικίλλει και χωρίς να συμπεριλάβουμε το κόστος αδειοδότησης για μουσική και επιπρόσθετα τραπεζοκαθίσματα.

Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αλβανία.

Γενικά
Με βάση το ισχύον στην Αλβανία θεσμικό πλαίσιο, οι ξένοι επενδυτές έχουν αρκετές επιλογές ως προς την οργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στη χώρα, οι οποίες μπορούν να ασκηθούν είτε με την ίδρυση εταιρείας, είτε με τη δημιουργία υποκαταστήματος ή αντιπροσωπείας.
Για όλες ανεξαίρετα τις εταιρικές οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, υφίσταται, από 1ης Σεπτεμβρίου 2007, υποχρέωση εγγραφής τους στο Εθνικό Κέντρο Εγγραφής (QKR, www.qkr.gov.al), το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 9723/2007 «Για το Εθνικό Κέντρο Εγγραφής», με σκοπό να λειτουργήσει ως «one stop shop», προσφέροντας, με κόστος της τάξης των 100 αλβανικών λεκ/ALL, ταυτόχρονη εγγραφή στα φορολογικά μητρώα, στο μητρώο κοινωνικής ασφάλισης κ.ά., διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα.
Νομικές μορφές εταιρειών – Γενικές ρυθμίσεις
 Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ως άνω Ν. 9723/2007 και το Ν. 9901/2008 «Περί επιχειρηματιών και εμπορικών εταιρειών», οι νομικές μορφές των εταιρειών που εγγράφονται στο QKR είναι οι ακόλουθες:  Ατομική Επιχείρηση - Sole Entrepreneur – Tregtri  Ομόρρυθμη Εταιρεία – General/Unlimited Partnership – Shoqeri Kolektive   Ετερόρρυθμη Εταιρεία – Limited Partnership – Shoqeri Komandite  Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης – Limited Liability Company – Shoqeri me Pergjegjesi te Kufizuara (sh.p.k)  Ανώνυμη Εταιρεία – Joint Stock Company – Shoqeri Anonime (sh.a)  Κοινοπραξία – Joint Venture – Shoqeri e Thjeshte
 Ατομική Επιχείρηση
 Η ατομική επιχείρηση ασκεί τη δραστηριότητά της υπό την επωνυμία του ιδιοκτήτη. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες υποβάλλουν αίτηση και αποδεικτικό έγγραφο ταυτότητας στο γραφείο του QKR της περιοχής, όπου θα εδρεύει η επιχείρηση. Στην αίτηση περιλαμβάνονται τα στοιχεία ταυτότητας, η ταχυδρομική διεύθυνση και δείγμα υπογραφής του ιδιοκτήτη.
 Ομόρρυθμη Εταιρεία
Στην ομόρρυθμη εταιρεία, όλοι οι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και σε ολόκληρο για τις υποχρεώσεις της. Η διαχείρισή της ανήκει σε όλους τους ομόρρυθμους εταίρους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό. Επίσης, κάθε εταίρος μπορεί να εκπροσωπεί την εταιρεία έναντι τρίτων. Η ομόρρυθμη εταιρεία εκδίδει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις,  ενώ τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εταίρων ρυθμίζονται από το καταστατικό το οποίο υποβάλλεται στο QKR.
 Ετερόρρυθμη Εταιρεία
 Στην ετερόρρυθμη εταιρεία, μορφή η οποία χρησιμοποιείται σπάνια, υπάρχουν ένας ή περισσότεροι ομόρρυθμοι εταίροι, με απεριόριστη και εις ολόκληρο ευθύνη, και ένας ή περισσότεροι ετερόρρυθμοι εταίροι που ευθύνονται μόνο μέχρι του ποσού της εισφοράς τους στο κεφάλαιο. Οι ετερόρρυθμοι εταίροι δεν δικαιούνται να συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας, ακόμα και αν λάβουν σχετική εξουσιοδότηση, αλλιώς ευθύνονται ως ομόρρυθμοι εταίροι. Η ετερόρρυθμη εταιρεία δεν λύεται λόγω θανάτου ή αποχώρησης ενός ή περισσοτέρων ετερόρρυθμων ετέρων.
 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης
 Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης είναι η συνηθέστερη νομική μορφή εταιρείας στην Αλβανία και ιδρύεται από ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία ευθύνονται μόνο μέχρι του ποσού της εισφοράς τους στο κεφάλαιο. Το κεφάλαιο της ΕΠΕ είναι διαιρεμένο σε μερίδια, για την ονομαστική αξία των οποίων δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, ενώ το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για την ίδρυση ΕΠΕ ανέρχεται σε 100 αλβανικά λεκ/ALL. Η εισφορά των εταίρων μπορεί να είναι σε χρήμα ή σε είδος.  Οι διαχειριστές της εταιρείας ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση, για χρονική περίοδο μέχρι 5 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης, και ο διορισμός τους ισχύει από την ημερομηνία εγγραφής της εταιρείας στο QKR.
 Συνήθεις αποφάσεις λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση, εφόσον οι παρευρισκόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 30% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ για τις έκτακτες (όπως αλλαγή καταστατικού, μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου, συγχωνεύσεις, εξαγορές, διανομή κερδών) απαιτείται πλειοψηφία ¾ των παρόντων στη Γ.Σ. μετόχων, εφόσον οι τελευταίοι αντιπροσωπεύουν άνω του 50% του εταιρικού κεφαλαίου. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης καταγράφονται στα πρακτικά και φυλάσσονται από τους διαχειριστές της εταιρείας. 

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ