Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δικογραφιών, ο πρώην υπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε τουλάχιστον επτά τραπεζικούς λογαριασμούς και 35 υπολογαριασμούς μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του - μέσω τρίτων προσώπων- εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου αλλά ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης. Μέρος μάλιστα των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.
"Από την επεξεργασία τραπεζικών στοιχείων - επισημαίνουν οι ανακριτές - που μας εστάλησαν από την αρμόδια Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τραπεζικά στοιχεία που συλλέξαμε από τις ελβετικές δικαστικές αρχές, σε απάντηση αιτημάτων μας περί παροχής διεθνούς δικαστικής συνδρομής, έχουν προκύψει κατά τη γνώμη μας στοιχεία που δύνανται να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Παπαντωνίου, πέραν των άλλων, και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, το οποίο φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των ανωτέρω υπηρεσιακών του καθηκόντων. Κατά του πρώην Υπουργού έχουμε ήδη απαγγείλει στα πλαίσια του εξοπλιστικού προγράμματος του ΕΜΖ των Φ/Γ τύπου "S" του Π.Ν. την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα τα οποία αποκόμισε από την εκ μέρους του τέλεση του αδικήματος της υπηρεσιακής απιστίας (βασικό αδίκημα) κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων προκαλώντας ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα φέρεται να νομιμοποίησε παράνομα ωφελήματα, δηλαδή μίζες, που πήρε από την κύρια υποκατασκευάστρια εταιρεία Thales Nederland B.V. τουλάχιστον ύψους 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων, το οποίο αποτέλεσε μέρος του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,02 ελβετικών φράγκων, το οποίο διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας το στο σύνολο του από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στην Ελλάδα. Οι επίμαχοι λογαριασμοί είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G, Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Η εκτιμώμενη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου